Pentru ca “alimentatie sanatoasa” suna ca un fel de condamnare la sihastrie sociala si la moarte prin plictiseala, trebuie sa-ncepem prin a va spune cateva despre noi.

 

Am crescut in generatia Eugeniilor vrac si-a inghetatei Polar ambalate in hartie. Am trecut prin dependenta de shaorma “cu de toate”, prin serile de rontaiala in fata televizorului si prin tratat suferinte amoroase cu pumni de ciocolata. Si probabil ca nu le vom depasi niciodata cu adevarat – pentru ca nu vrem sa fim extremisti. Atata doar ca fiecare din noi a inteles ca putem continua sa mancam cu placere facand doar alte alegeri. Am inceput prin a gati pentru noi. Asta a fost primul pas intr-o lume plina de satisfactii.

 

A urmat interesul pentru sursele de aprovizionare. Si-aici am fost realisti: nu salata din Gradina Ursului sau compot din merele de aur ale lui Praslea, ci fructe si legume care au avut ocazia sa creasca din glie, sa auda si voci de oameni, nu doar motoare de diverse masinarii. Si ne-am luat energia din ele, dar si din bucuria extraordinara de a ne lua viata in maini si de-a ne-o hrani asa cum ne tihneste cu adevarat.

Inlocuim carnea cu proteine vegetale complete, cat mai putin procesate, pentru a maximiza aportul nutritiv. Potentam concentratia de vitalitate a legumelor si fructelor, emulsionam cu uleiuri presate la rece, adaugam cu generozitate condimente si ierburi si punem la locul potrivit ouale sau mica ninsoare de parmezan.

Dupa ani buni de trait bine cu aceste alegeri alimentare, avem convingerea ca dieta vegetariana bine organizata este, de fapt, un regim de rasfat. Testand pe noi, pe familia si pe prietenii nostri, ne-am convins ca am ales sanatatea pentru trup si suflet deopotriva.

 

Ne e drag sa mancam impreuna si speram sa simtiti ca bucatele puse in farfurie va insufletesc viata!

Untitled-4